Старосел и Хисаря: от „Четиньова могила“ до храма „Св. Пантелеймон“

(4 април 2020 г.)

Снимка: www.vipzona-bg.com

Отпътуване от Велико Търново. Пристигане в с. Старосел, посещение на тракийския култов комплекс край Старосел. Селото се намира под южните склонове на Средна гора. Археологическите находки свидетелстват за древни поселения още отпреди 7-8 хилядолетия. Откритият през 2000 г. от проф. Георги Китов тракийски култов комплекс в „Четиньова могила“ е най-големият царски комплекс с мавзолей от времето на траките. Храмът впечатлява с архитектурата и размерите си, а от северната страна е открита вкопана скална вана за производство и съхранение на вино.

В района са открити общо 120 могили, от които са проучени двадесет и две. Отпътуване за Хисаря. Животът тук не е прекъсвал от най-дълбока древност до днес. Топлите минерални извори с лечебни свойства са една от причините тук да си дават среща различни народи и цивилизации, следи от които намираме и до днес на територията на града. В края на 3 в. император Диоклециан основава Диоклецианопол, части от крепостната стена са запазени и до днес и се смята за една от най-добре запазените късноримски отбранителни системи на територията на България. В Хисаря са открити и проучени десет раннохристиянски базилики, като три от тях са експонирани и достъпни за посещения.

Посещение на римските теми, крепостната стена, римската гробница, лековития термален извор „Момина сълза“, порта „Камилите“ и православен храм „Свети Пантелеймон“. Храмът е построен през 1889 г., а в периода 1999 – 2004 е реставриран и изписан отвън и отвътре. Свети великомъченик Пантелеймон – светецът-лечител е покровител на гр. Хисаря. В двора на храма е изградена красива чешма, а водата се смята за лековита при проблеми с очите.

Свободно време. Отпътуване за Велико Търново.

Снимка: www. peika.bg

Снимка: www.karlovopress.com

Снимка: www.bestbgtrips.com

Цена: 32 лв.

Цената включва: лицензиран транспорт, застраховки, екскурзоводско обслужване. Цената не включва: входни такси за музейните обекти, разходи от личен характер.

Пътуването се организира от фондация „Дякония и мисия“ и туристическа агенция „Меджик трип“.

Срок за записване: 28 март 2020.

Пътуването се потвърждава 7 дни преди датата на пътуване: 29 март 2020 г.

Местата в автобуса се разпределят по реда на записването. Възможно е плащане и по банков път.

При желаещи от други населени места е възможно организиране на транспорт срещу доплащане по уговорка.

Записване:

  • Православен център „Проф. Тотю Коев“ (11 блок на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“).
  • офис на агенция „Меджик трип“ (Велико Търново, ул. Краков №13-Б).

За повече информация: 0886 53 17 53, 0886 490003 и електронна поща: diakonia_mission@abv.bg. Повече за нашите пътувания можете да научите от сайта ни.

Входни такси за музейните обекти: комплекс Старосел: “Четиньова могила”: входът за възрастни – 3 лв, за студенти и пенсионер 1 лв. Вход за Римските терми в Хисаря – за възрастни – 3 лв., за пенсионери – 2 лв., за учащи (срещу легитимация) – 1 лв. Вход за Археологическия музей в Хисаря (по желание) – за възрастни – 3 лв., за пенсионери – 2 лв., за учащи (срещу легитимация) – 1 лв.

Организаторите си запазват правото на промяна при необходимост на часовете на отпътуване или промени в реда на програмата, промени на цените в случай на независещи от тях причини.