​С Рождество в сърцето

Рождественски благотворителни дейности в храм „Св.Троица“, град Стара Загора

На 3 декември 2021 г. (петък) от 18 ч. предстои третата онлайн среща от поредицата ни „В очакване на Спасителя“. Този път решихме да е по-различна – да споделим подготовката за Рождество Христово в детските сърца – сърцата на децата от неделното училище при храм „Св. Троица“ в гр. Стара Загора. Гост ще бъде Илиана Димова – учител в неделното училище.

Неделното училище „Света Троица“ има вече 20-годишна история.

Първите занимания започват в параклиса на храма, организирани от Радослава Желязкова – презвитера и детска учителка. През 2009 г. обучението поема Илиана Димова (богослов и детски учител), която и до днес води занятията на децата. С времето параклисът става тесен за учениците (над седемдесет) и е създаден проект за Образователен център в една от старите прицърковни сгради, която е в лошо състояние. Проектът е на стойност 30 000 лв. И така започват и благотворителните дейности с децата от неделното училище – с изложби и базари се събират необходимите средства. В начинанието се включва и иконографът Зорница Иванова, ражда се и Ателие по иконопис, а първата благотворителна изложба на децата е през 2015 г. в Градската художествена галерия. Детските икони и рисунки достигат и до българския манастир „Св. Георги Зограф“ на Атон. След няколко изложби и с помощта на старозагорската общественост и дарители, сумата е събрана и сградата на Неделното училище е осветена от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит през 2018 г.

​През 2019 г. Неделното училище „Св. Троица“ подкрепи и каузата на фондация „Дякония и мисия“. Тази година в навечерието на Рождество Христово с много любов децата изработват отново благотворителни картички – тихо, не само заради пандемията… А защото в историята, свързана с новата им благотворителна кауза има истинска болка… Тихичко, с молитва за Ромина

Няма да наречем срещата „добри практики“, ще я наречем „вдъхновение“ – с Рождество в сърцето…

 

 

 

Илиана Димова e учител в Неделно училище „Света Троица“ и учител по религиозно възпитание в ДГ „Кипарис“, гр. Стара Загора. Докторант в катедра „Историческо и практическо богословие“ при Православния богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Линк за присъединяване към срещата в ZOOM:

https://us02web.zoom.us/j/89001501105?pwd=djZvZDlXYVN4cGZzSEY5c0ZTWklwUT09

Meeting ID: 890 0150 1105

Passcode: 463870

 

Снимки: личен архив на неделно училище „Св. Троица“

 

СПОДЕЛИ