Тридневно поклонническо пътуване „Археология и християнство по Южното Черноморие“

(13-15 септември 2019 г.)

Фондация „Дякония и мисия“ със съдействието на туристическа агенция „Меджик трип“ организират тридневно пътуване „Археология и християнство по Южното Черноморие“. Пътуването е част от тематичния кръг пътувания, посветени на първите стъпки на християнството по нашето Черноморие и в Добруджа! Една разходка във времето, съпроводена с невероятни гледки и богата лекционна програма!

Първи ден (13 септември, петък):

Отпътуване от Велико Търново – 6.30 (паркинга зад ДНА).

Пристигане в Созопол. Посещение на храма „Св. св. Кирил и Методий“, където се пазят мощите на св. Йоан Кръстител, открити през 2018 г. от проф. дин Казамир Попконстантинов на о. Свети Иван. Храмът „Св. св. Кирил и Методий“ в Созопол, издигнат през 1889 г.,  е един от четирите храма в града, наричан още „бежанската църква“, тъй като е издигнат главно с дарения от тракийски бежанци от Одринска и Беломорска Тракия.

След 1944 г. храмът е превърнат последователно в градски музей, склад и накрая в музеен кът на подводната археология. След 1989 г. храмът е върнат на Св. Синод. След продължителна реконструкция през 2011 г. отваря отново врати за православните християни.

Свободно време за обед. Отпътуване за Черноморец. Посещение на храма и музейната експозиция „Св. Никола“. Построяването на храма се свързва с корабокрушение на гръцки моряци в Созополския залив. Сред останките от корабокрушението изплувала и икона на свети Николай Чудотворец, която моряците носели със себе си. Те си тръгнали, прославяйки чудото на спасението си, но оставили иконата на местните жители с поръката да съградят храм на светеца-покровител на моряците. Има предание, че наблизо е съществувал и манастир, посветен на светите равноапостолни Константин и Елена. Днес църквата е известна не само с прекрасния си иконостас, но и с чудната си градина, в която свещеникът събира разнообразни растения от цял свят. В двора, наричан от поклонниците „райската градина“ могат да се видят мирта, палма, кипариси, пасифлора.

Отпътуване за Поморие. Настаняване в Поморийския манастир „Св. Георги Победоносец“. Поморийският манастир „Св. Георги Победоносец“ е основан е от гръцки заселници през 7 в. Разрушен е при падането на България под турско робство. Според преданието, през 17 в. Селим Бей построява чифлик на мястото на манастира. Той бил неизлечимо болен и една нощ му се присънило, че намира лековита вода в чифлика. На сутринта Селим бей намерил мраморен барелеф на св. Георги и под него бликнала вода. Селим бей оздравял и той и семейството му приели християнството. Барелефът и до днес се пази в светата обител. Днешният храм на манастира е построен през 1856 г.

Свободно време за вечеря. Нощувка.

Снимка: © фондация „Дякония и мисия“

Снимка: © фондация „Дякония и мисия“

Втори ден (14 септември, Кръстовден)

Св. Литургия в манастира за Въздвижение на Честния и Животворящ Кръст Господен (Кръстовден). Отпътуване за Бургас. Време за обед. Посещение на о. Света Анастасия (13.30-16.30). Света Анастасия е единственият български обитаем черноморски остров. Първите следи от поселения са от 4-6 в. На острова се намира манастирът „Св. Анастасия Фармаколитрия (Лечителка)“, вероятно основан около 15 в. Манастирският храм е посветен на Успението на св. Богородица и впечатлява с великолепния си иконостас от 1802 г. За острова се предава легенда за пиратско нападение и горещите молитви на монасите към покровителката им – св. Анастасия, която изпратила буря, корабът се разбил и вкаменил. След 1923 г. островът е превърнат в затвор за политически престъпници. През 1944 г. е преименуван на остров Болшевик и става любимо място на културния елит, сред които и на поета Христо Фотев. На острова е сниман филма „На малкия остров“ на Рангел Вълчанов и „Островът“ на Камен Калев. На острова има фар, модерен интерактивен музей, лекарна, скалния феномен „Портите на слънцето“, пред които сутрин първите слънчеви лъчи „влизат“ на острова. Наред с интересната си история и всичко, което може да бъде видяно на острова, той запленява и с прекрасната си гледка.

Посещение на Морската градина в Бургас, с възможност за посещение на Фестивала на пясъчните фигури. Връщане в Поморийския манастир. Свободно време за вечеря. Нощувка.

Трети ден (15 септември, неделя):

Отпътуване за Несебър. Света Литургия в храма „Успение Богородично“ – най-големият и единствен действащ храм в Несебър, построен през 1873 г. Там се пази и чудотворната икона на св. Богородица, наричана от местните хора „Черната Богородица“, прославена с много чудеса. Пешеходен тур в стария Несебър и посещение на старинните църкви.  Несебър често се определя от специалистите като „енциклопедия“ на християнското храмово строителство. В града досега са открити 44 храма от периода 5-19 в., сред които и най-ранните раннохристиянски базилики в България. Осемнадесет от храмовете са добре запазени. Един от най-старите храмове е базиликата „Св. Богородица Елеуса“, датиран от 5 в. и разположен на морския бряг в северната част на полуострова. По време на разходката в миналото на Несебър и по стъпките на първите християни по нашите земи, ще видим и храма „Св. София“, наричан „Старата Митрополия“, храма „Св. Йоан Кръстител“ от 11 в. и храма „Св. Стефан“,  който има изобразени 258 композиции с над 1000 фигури.

Свободно време. Отпътуване за Велико Търново.

Краен срок за записване: 5 септември 2019 г.

Водач и лектор: д-р Стефка Кънчева

Цена: 110 лв.

Пътуването ще се осъществи при минимален брой от 22 участници.

За повече информация: електронна поща diakonia_mission@abv.bg и телефони: 0886 490003, 0886 531753.

Записване:

  • в офиса на Туристическа агенция „Меджик Трип“: Велико Търново, ул. Краков №13-Б;
  • в Православен център „Проф. Тотю Коев“ (11 бл. на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“) – след 2 септември 2019 г.

Цената включва: Транспорт от лицензирана фирма; беседа от лектор-богослов; пътни застраховки; две нощувки, пешеходен тур „Вярата в Несебър“.

Цената не включва: входни такси за музейните обекти, билет до остров Света Анастасия (двупосочен билет за кораб до остров Света Анастасия – 14 лв. възрастни, 10 лв. ученици и пенсионери), разходи от личен характер.

Цени на входните такси за музейните обекти:

  • Входна такса за музея на остров Света Анастасия – 6 лв. за възрастни, за ученици и пенсионери – 3 лв.
  • Фестивал на пясъчните фигури – 3,50 лв. за възрастни, 1,50 – за ученици и пенсионери.

Организаторите си запазват правото на промяна при необходимост на часовете на отпътуване или промени в реда на програмата, промени на цените в случай на независещи от тях причини. При неблагоприятни метеорологични условия за посещение на остров Света Анастасия, ще бъде изпълнена алтернативна програма в региона.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

ПОРЕДИЦА  „ХРИСТИЯНСТВОТО ПО ЧЕРНОМОРИЕТО И ДОБРУДЖА“