Тридневно поклонническо пътуване в Северозападна България

(25-27 юли 2019 г.)

Програма

25 юли 2019 г. (четвъртък)

Отпътуване от Велико Търново: 6.30 ч.

Пристигане в Лопушанския манастир „Св. Йоан Предтеча“ . Манастирът е разположен в полите на Стара планина, на ок. 20 км. от Монтана. На мястото на днешния манастир е имало средновековна обител, опустошена по време на Чипровското въстание през 1688 г. Манастирът е възстановен в периода 1850-1853 г. и се превръща бързо във важно духовно средище. Съборният храм „Успение Богородично“ е известен с великолепния си иконостас, изработен от майстори от Самоковската школа. Двете иконостасни икони на Господ Иисус Христос и св. Богородица са изписани от видния възрожденски иконописец Станислав Доспевски.

В двора на манастира има и малка църква, посветена на св. Йоан Предтеча, използвана, известна и като параклис-костница, тъй като в нея се съхраняват стотици кости, вероятно на местни жители, участници в Чипровското въстание. В двора на манастира може да се види и строената през 1856 г. белокаменна чешма с три чучура.

През януари 2014 г. в тайник в стената на централния манастирски храм е открита напълно запазена икона на св. Богородица, която вероятно е скрита там през 1688 г. Самата икона е запазена непокътната, увита в ръчно тъкана кърпа, която е била напълно изгнила. След откриването, светинята е положена в храма за поклонение и оттогава пред нея ставата неизброими чудеса.

Клисурски манастир „Св. св. Кирил и Методий“. Манастирът се намира на 10 км. от гр. Берковица и е четвъртият по големина манастир в България. Води началото си от 1240 г., когато е носил името Врещицки. И той, подобно на други обители по време на робството е разрушаван няколко пъти. През 1862 г. навръх храмовия празник манастирът е нападнат от башибозук и са изпити 120 монаси. Обителта е възстановена през 1869 г. от архимандрит Антим (Дамянов). Днес Клисурският манастир има две църкви – „Св. св. Кирил и Методий“  построенията наскоро малък храм „Св. Николай“, в светата обител има иконописно ателие, в което сестринство изографисва икони по традицията на древната Охридска школа и музей на църковната история от Видинска епархия, открит през 2012 г. с благословението на Видинския митрополит Дометиан.

Пристигане в Берковица. Свободно време. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

Струпецкия манастир „Св. пророк Илия“. Снимка: „Дякония и мисия“

Лопушанския манастир „Св. Йоан Предтеча“. Снимка: „Дякония и мисия“

Клисурски манастир „Св. св. Кирил и Методий“. Снимка: „Дякония и мисия“.

26 юли (петък)

Отпътуване за Враца. Посещение на пещера „Леденика”, разположена в границите на Природен парк “Врачански Балкан”, най-популярната и най-благоустроена пещера у нас. Свободно време във Враца.

Отпътуване за Струпецкия манастир „Св. пророк Илия“. Манастирът е известен още като Тържишки манастир. Разположен е в Искърското дефиле, близо до гр. Роман. Манастирът води началото си от времето на Второто българско царство, разрушен е по време на робството. Липсват сведения за съдбата му, но свидетел на отминалите столетия е старата цъква в двора на манастира, издигната през 16 в. със запазени стенописи, наследили характеристиките на църковната стенопис от времето на Второто българско царство. Новият храм в манастира е издигнат през 1991 г. и е посветен на св. пророк Илия.

Пристигане в Мездра. Настаняване. Свободно време за вечеря. Нощувка.

27 юли (събота, св. вмчк Пантелеймон, св. Седмочисленици)

Отпътуване за Черепишкия манастир „Успение Богородично“. Света Литургия в манастира.

Манастирът се намира в Искърското дефиле, на самия бряг на р. Искър и на около 85 км. от София и е определен от пътешественика Феликс Каниц като „най-красивото място на земята“. Води началото си от времето на цар Иван Шишман (1371–1393), като повечето манастири е изгарян и опустошаван многократно. Възстановен е през 17 в. от св. Пимен Зографски, от тогава датира и манастирският храм. През 1797 г. в обителта намира убежище св. Софроний Врачански.

Манастир „Седемте престола“. Снимка: „Дякония и мисия“.

Отпътуване за Осеновлашкият манастир „Рождество Богородично“ („Седемте престола“). Манастирът е основан през ХІ в. През годините храмът и манастирът многократно са били разрушавани и изграждани наново. Най-старата запазена сграда в манастира е съборната църква. В сегашния си вид църквата съществува от 1815 г. Името на манастира идва от специфичното разделение на храма – на кръстовиден наос и шест престола (параклиса). Иконостасът на храма и на параклисите параклисите се датират от ХVІІ – ХVІІІ в.

Отпътуване за Велико Търново.

Краен срок за записване: 15 юли  2019 г.

Цена: 137 лв.

Пътуването ще се осъществи при минимален брой от 20 участници. Потвърждение за осъществяване на пътуването: 16 юли 2019 г. Настаняването в автобуса става по реда на записване. Възможно е организиране на отпътуване от Горна Оряховица при минимален брой 5 записани поклонници (допълнително доплащане: 5 лв.)

За повече информация и записване: Православен център „Проф. Тотю Коев“ (11 бл. на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“), както и на електронна поща diakonia_mission@abv.bg и телефон 0876 476 427, 0886 490003, 0886 531753

Цената включва: Транспорт от лицензирана фирма; беседа от лектор-богослов; пътни застраховки; вечеря, нощувка и закуска в хотел три звезди в гр. Берковица, нощувка в гр. Мездра.

Цената не включва: входни такси за музейните обекти, разходи от личен характер.

Организаторите си запазват правото на промяна при необходимост на часовете на отпътуване или промени в реда на програмата, промени на цените в случай на независещи от тях причини.