Тридневно пътуване до Добърско, Банско, Хаджидимовския манастир „Св. Георги“, Лещен и Ковачевица

Стара Загора – Добърско – с. Баня – Хаджидимовски манастир „Св. вмчк Георги Победоносец“ – Лещен – Ковачевица – Банско

(8-10 ноември 2019 г., 3 дни/2 нощувки)

Снимка: фондация „Дякония и мисия“

На 8 ноември, Архангеловден, ще се отправим на поклонническо пътуване, по време на което ще посетим храма „Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ в Добърско, известен с уникалните си стенописи и лековитото аязмо в двора, Хаджидимовския манастир „Св. вмчк Георги Победоносец“, в който се пази чудотворна икона на великомъченика, привличаща поклонници от цялата страна, ще се докоснем до кътчета, съхранили красотата и духа на минали времена. Пътуването се организира от фондация „Дякония и мисия“ и туристическа агенция „Меджик Трип“.

Първи ден (8 ноември)

Отпътуване от Велико Търново: 6.00 ч., паркинга зад ДНА.

Пристигане в Стара Загора. Света Литургия за Архангеловден в храма „Въведение Богородично“ в Стара Загора. Отпътуване за Добърско. Посещение на храма „Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“, известна с уникалните си стенописи. Църквата е построена през 1614 г. и се причислява към най-ценните образци на стенописното изкуство, паметник на културата под защитата на ЮНЕСКО и част от Стоте национални туристически обекта на БТС. В двора на има аязмо, в което според преданието, са лекували очите си ослепените Самуилови войници. Отпътуване за с. Баня. Вечеря. Нощувка.

Втори ден (9 ноември)

8 ч. Отпътуване за Хаджидимовския манастир „Св. Георги“. Манастирът се намира в Неврокопската епархия, Гоцеделчевската духовна околия. Обявен е за паметник на културата с регионално значение и е третият по големина в Югозападна България след Рилския и Роженския манастир.

Снимка: фондация „Дякония и мисия“

На мястото е имало храм, посветен на св. вмчк Георги още през 13 в., а сегашният манастир е издигнат през 1865 г.  В манастира се пази чудотворна икона на св. вмчк Георги от времето на първия храм. Стотици поклонници се стичат при светинята, чрез която по молитвите на светия великомъченик и до днес чудесата не спират.

Отпътуване за Лещен и Ковачевица – „съкровищниците на Родопите“, очароващи с автентичност, спокойствие и прекрасни гледки. Отпътуване за с. Баня. Вечеря. Нощувка.

Трети ден (10 ноември)

Отпътуване за Банско. Света Литургия в храма „Света Троица“. Църквата „Света Троица” се намира в центъра на Банско и е един от символите на града. До построяването на храм-паметника „Св. Александър Невски” в София „Света Троица” е била най-голямата църква в страната и на Балканският полуостров. Свободно време.

Отпътуване за Велико Търново.

Снимка: www.bulgarianhistory.org

Снимка: www.culinarytourism.bg

Краен срок за записване: 1 ноември 2019 г.

Цена от Велико Търново: 198 лв.

Цена от Стара Загора: 192 лв.

Пътуването ще се осъществи при минимален брой от 20 участници.

За повече информация: електронна поща diakonia_mission@abv.bg и телефони: 0886 490003, 0886 531753.

Записване:

  • в Православен център „Проф. Тотю Коев“ (11 бл. на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“);
  • в офиса на Туристическа агенция „Меджик Трип“: Велико Търново, ул. Краков №13-Б.

Забележка: записването може да стане и с депозит от 30% от цената на пътуването, доплащане – до 4 ноември 2019 г.

Цената включва: Транспорт от лицензирана фирма; беседа от лектор-богослов; пътни застраховки; две нощувки в двойни и тройни стаи с вечеря и закуска, възможност за ползване на минерален басейн, фитнес, сауна.

Цената не включва: входни такси за музейните обекти, разходи от личен характер.

Организаторите си запазват правото на промяна при необходимост на часовете на отпътуване или промени в реда на програмата, промени на цените в случай на независещи от тях причини.