​ХОБИ с КАУЗА: представяме ви „Ангелофания от хартия”

#ХОБИсКАУЗА се появи спонтанно през зимата на 2019 г., когато решихме да направим благотворителен базар за Рождество Христово „От сърце – за протегнати ръце“ (хоби с кауза). Картичките бяха изработени от координатора на Фондацията Диана Николова. С времето към идеята се присъединиха и други талантливи млади хора, които посветиха хобито си за изработване на различни изделия и сувенири на нашата кауза. Представяме ви „Ангелофания от хартия“:

ангели

Идеята за „Ангелофания от хартия” се роди по време на следването ми в Православния богословски факултет, специалност „Теология“, изучавайки Библейско богословие, тълкувание на Свещеното Писание. След година се преля в работата ми като доброволец във фондация „Дякония и мисия”, а това отнесе идеята в енорийската ми общност и разгърна криле. Центърът на всичко е литургичният ми живот. Център е Христос. Идеята за „Ангелофания от хартия” е родена в пространството на приятелството между християни.

Чрез това хоби и моите хартиени творения изразявам отношението си към Бог и към ближният. „Ангелофания от хартия” се появи за първи път преди четири години на един базар, чрез който се събираха средства за онкоболен човек в Сливен. Слава Богу, хартиените ми ангели бяха оценени и бързо изкупени и от тогава, тези малки вестоносци не спират да носят радост с шума от хартиените си криле, защото тяхната задача е точно това – да възвестяват радостни вести! От този момент , разбрах че това, което правя има смисъл и ще го продължа.

Ангелофаниите и теофаниите са изключителни събития – срещи, които водят човека по пътя на спасението. Ангелите са подбудители, деятели, изпълняващи Божиите заповеди, от любов към човека и за негово спасението. Те са наречени наши по-големи братя, неуморни вестители и работници разкриващи непрестанната Божия милост и грижа. Затова и ангелите, които изработвам, имат същата мисия – да носят радост, усмивки и да съдействат в пътя към доброто! Те показват, че човека не е сам и винаги има възможност за помощ и съдействие. Св. Антоний Велики казва: „…че човек, който утешава, е подобен на ангел“. Целта е заедно с ангелите и ангелските работилници, които организирам най-често с деца, да внесем светла радост в нечий живот. Добротворчеството е начина на мислене и живот, това е пътят по който вървим. Път на призвание и служение. Този път е отговорност или отговор към Бога и ближният.

Ани Вълева е доброволец във фондация „Дякония и мисия“ от самото начало на доброволческата кампания „Заедно творим добро“. Завършила е бакалавърска програма „Теология“ в Православния богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, в момента е студент в магистърска програма „Богословие на личността и обществото“. Един от доброволците на кампанията „Обади ми се! Ще преминем заедно през това!“ и създател на „Ангелофания от хартия“. Активен участник в енорийския живот на енорията на храм „Св. Цар Борис Михаил – Покръстител“ в гр. Сливен с предстоятел отец Йоан Петров, част от екипа на Християнство.бг, където поддържа категориите Шарени мисли и Дякония и мисия.

СПОДЕЛИ