Post Scriptum: „Византийски източници за исляма“ (том 1) от прот. д-р Стелиян Кунев

На 30 януари 2023 г. денят, в който Църквата чества паметта на светите трима светители св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст и празник на висшите богословски школи, поставихме начало на нова поредица онлайн срещи Post Scriptum, в която представяме книгите на докторанти на Православния богословски факултет при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, успешно защитили и публикували своите дисертации.

Прот. д-р Стелиян Кунев е завършил ПДС „Св. св. Кирил и Методий“, през 2002 г. придобива магистърска степен по теология в Православния богословски факултет при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, а три години по-късно магистърска степен и по психология във Философския факултет на ВТУ. Продължава образованието си като докторат в катедра „Историческо и практическо богословие“ на ПБФ с научен ръководител архим. проф. д.т.н. Авксентий (Делипапазов).

През 2021 г. успешно защитава дисертация на тема „Чин за прием на сарацини в Църквата (Исторически и литургико-каноничен анализ)“, която е в основата на „Византийски източници за исляма“ (том 1), изляза от печат през 2022 г.

Книга съдържа двата най-важни официални документа на Православната църква относно исляма, създадени през византийската епоха: „Чин за приемане на сарацини“ и „Томос на Константинополския събор“ от 1180 г., както и едно по-малко познато апологетично съчинение „Против Мохамед“. Изследването е съсредоточено върху исторически, литургико-каноничен и догматичен анализ на посочените съчинения в контекста на християнско-мюсюлманските отношения. Анализира се част (§56) от Социална доктрина на Константинополската патриаршия относно исляма. Поставят се въпроси и от съвременен характер – ролята на оглашението и катехизацията в Църквата, междурелигиозните и междуконфесионалните отношения – християнство-ислям и православие-римокатолицизъм.

Очакваме Ви на 17 февруари 2023 г. (петък) от 18 ч. в ZOOM:

Линк за присъединяване към събитието:

https://us02web.zoom.us/j/82055412285?pwd=SHdkODZtaWo2SEdaakRzWVlTTzFqdz09

Meeting ID: 820 5541 2285

Passcode: 528124

 

Очаквайте скоро следващата ни среща от поредицата Post Scriptum, посветена на „История на Врачанска епархия от нейното учредяване до 30-те години на XX век“ на д-р Мирослав Ангелов.

 

Автор: фондация „Дякония и мисия“

СПОДЕЛИ